Kanazawa Kasteel en Parken

Japan 22 mrt. 2020

Na onze dagtrip in Nikko zijn we verder gegaan naar een Kanazawa om hier ook een dag door te brengen. Kanazawa is een stuk minder toeristisch dan veel andere gebieden zoals Tokyo, Kyoto en Osaka, maar is ook zeker een aanrader wanneer je graag meer de rust en natuur wilt opzoeken. De meeste bezienswaardigheden zijn in een dag wel te ontdekken, dus ook als je op doorreis bent zou ik ook zeker hier even een stop maken.


Kanazawa Kasteel (en park)

We zijn de dag in Kanazawa begonnen met het kasteel en haar tuinen. Het kasteel lag er erg vredig bij en was nog erg vrij van toeristen. Zodra je in de buurt komt van het kasteel en je waarschijnlijk door een van de tuinen aan het lopen bent, wordt direct duidelijk hoe belangrijk het kasteel was voor de geschiedenis van Kanazawa. Het prachtige witte kasteel, inclusief muren en grachten, laat een interessante geschiedenis zien. Helaas zijn veel van de onderdelen van het kasteel, waaronder de originele kasteeltoren, afgebrand tijdens een blikseminslag in 1602. Gelukkig zijn veel van deze onderdelen opnieuw opgebouwd waaronder de twee oudste: Ishikawa-mon Gate in 1788 en de Sanjikken Nagaya in 1858.

Hishi Yagura, Gojikken Nagaya, en Hashizume-mon Tsuzuki Yagura (toren en opslaghuis)

Deze drie verbluffende onderdelen zijn nagemaakt van de originele contructie van meer dan 125 jaar geleden. Hishiyagura is een ruitvormig uitkijktoren, Gojikken Nagaya een 90 meter lang magazijn en Hashizumemon Tsuzuki Yagura een toren ontworpen om een nabijgelegen poort te beschermen. Ze zijn op traditionele wijze gebouwd en bieden een kijkje in het verleden van Kanazawa.

Je kan gratis door het park en rondom het kasteel wandelen. Wil je de Hishi Yagura, Gojikken Nagaya en de Hashizume-mon Tsuzuki Yagura bezoeken dan wordt een entree fee van 320 yen per volwassenen (ongeveer €2,50) gevraagd.

Kahoku-mon Poort

Deze poort heeft nogal een geschiedenis en degene die je zal zien is pas sinds klaar 2010. De originele poort is tijdens de grote brand ook verloren gegaan, is opnieuw opgebouwd in 1772 maar werd in 1880 weer gesloopt. In 2007 zijn ze de poort, op basis van tekeningen, oude foto's en documenten en bevindingen uit archeologisch onderzoek volledig opnieuw gaan opbouwen. Hierbij hebben ze de aloude Japanse bouwmethoden gebruikt. De Kahoku-mon-poort is een van de drie belangrijkste poorten van het kasteel en wordt vermeldt als een belangrijk cultureel bezit van Japan. Zeker de moeite waard om langs te lopen!

Gyokusen-inmaru tuin

Een tuin dicht bij dit kasteel is de Gyokusen-en Nishida Family Garden. Vroeger was dit altijd de privétuin van de Maeda familie (een invloedrijke krijgersfamilie), maar na de Meiji-restauratie in 1867 werd deze tuin verlaten en nam de natuur de tuin weer over. De Meiji-restauratie is een periode geweest waarbij de macht van krijgsadel, zoals de Maede kamilie, weer terug ging naar de Japanse keizer.

In 2013 is besloten dat ze deze tuin graag weer in oude staat terug wilden brengen en het open te stellen voor het publiek. Ze zijn enorm precies te werk gegaan en hebben op basis van oude tekeningen en literatuur de tuin volledig opgeknapt. Sinds 2015 is de tuin te bezoeken voor het publiek.

Mocht het mogelijk zijn om het zo te plannen, kom dan op een vrijdag of zaterdag naar deze tuin. Dan is deze tuin namelijk prachtig verlicht van zonsondergang tot 21.00 uur.

0:00
/0:13

Kenrokuen Garden

Een andere tuin die je naast het kasteel vindt is de Kenrokuen tuin. Dit park wordt als een van de drie mooiste tuinen van Japan beschouwd. De tuin is 11.4 hectare groot en om het te bezoeken kost de entree je 320 yen als volwassenen en 100 yen voor kinderen van 6 t/m 17 jaar oud. De naam Kenrokuen betekent 'het hebben van zes factoren', wat over de zes hoogtepunten van dit park gaat: ruimtelijkheid, rust, kunst, antiquiteit, water en prachtige uitzichten. Een van de prachtige onderdelen van de Kenrokuen Tuin is de grote pond genaamd Kasumigaike. Je kan hier verder nog genieten van de mooie bloemen en bomen die hier groeien, met in de lente pruimen- en kersenbloessem (wij waren in deze periode!), azalea's en irissen in het begin van de zomer en schitterende rode en gele bladeren in de herst. Kom je in de winter, zo rond november, dan kan je genieten van de alle sneeuw en zie je de takken van dennebomen beschermd worden met bamboo palen en touwen tegen de zware sneeuw (dit heet yuikizuri).

Higashi District

Na de tuinen zijn we naar het Higashi district gegaan waar veel winkeltjes en eettentjes te vinden zijn in oude traditioneel uitziende panden. We waren op zoek naar lunch, maar zagen eigenlijk vooral veel zoete snacks verkocht worden zoals mochi of ijs. Vooral Kinpaku, softijs met daarover eetbaar goud papier, zal je veel vinden in Kanazawa. Maar liefst 99% van al deze eetbare goude blaadjes komt uit Kanazawa en als stad waar het meeste ijs van heel Japan wordt gegeten, is het zeker een aanrader om het hier eens te proberen.

Ōmichō Markt

Al meer dan 280 jaar is de Ōmichō markt een essentieel onderdeel van de food culture van Kanazawa. De markt heeft meer dan 170 winkels en kraampjes waar veel verse vis wordt verkocht die nog niet zolang daarvoor uit de zee van Japan komen. Daarnaast zijn er ook veel groente- en fruitkwamen die unieke lokale producten verkopen. Maar denk ook aan supermarkten, restaurants en kledingwinkels. Deze markt is rond november het allerdrukte, aangezien de krab, garnalen en geelstaart vis dan op zijn allerlekkerst schijnen te zijn. In deze tijd zal je dus niet alleen toeristen, maar ook zeker veel locals bij deze markt zien staan.

原始焼 金澤 ととと (TOTOTO)

Mocht je nog een plek zoeken om iets te gaan eten dan is onze grote aanrader om naar 原始焼 金澤 ととと te gaan*. Het restaurant zit verstopt in een zijstraatje en het zal misschien even zoeken zijn voordat je het hebt gevonden. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat je vaak aan een buitenkant niet kan aflezen hoe druk/vol/gezellig/leuk een restaurant is, aangezien ze privacy willen geven aan de mensen die er eten. Ze hebben geen Engelse menukaart, maar laat dit je niet afschrikken! Het personeel doet zijn best om je toch zo goed mogelijk te helpen, ook als je het niet helemaal begrijpen.

Eenmaal binnen wordt gevraagd om je schoenen uit te doen en deze op te bergen in een eigen klusje. Vervolgens kregen wij een plek aan de bar die direct aan de kookplaat zat. We vroegen aan de ober wat we het beste konden proberen en hij raadde ons de specialty fish aan. Dat was blijkbaar een hele vis die op een stokje langzaam werd gerookt. Heerlijk! Daarnaast kon je makkelijk wat kleinere gerechtjes proberen. Het eten was super en het personeel enorm vriendelijk. Iedere keer als er iemand ging, kwam of zei dat het lekker was werd er op een trommel geslagen en bedankte het hele personeel degene die ging/kwam/een complimentje gaf.

*We hebben helaas vernomen dat Tototo niet meer bestaat.

Station Kanazawa

Aan het einde van de dag, terwijl wij ons klaar maakten om naar Kyoto te gaan, hebben we ook nog de tijd genomen om goed van het station van Kanazawa te bewonderen. Dit is een van de meest esthetisch aantrekkelijke stations van Japan en valt direct op door de imposante poort als je bij het station aankomt. Deze poort lijkt op een traditionele torii-gate, die je vaak vindt bij Japanse tempels.

Misschien een symbolische knipoog dat je de "heilige stad" Kanazawa in komt, of mogelijk dat je het "heilige" station in gaat? Je vindt verwijzingen naar de torii-gates niet alleen buiten, maar ook in de centrale hal van het station wordt het dak ondersteund door rode houten pilaren die deze rode torii-gates symboliseren. In totaal zijn er 12 van deze gates en in ieder van deze gates zie je prachtige kunstwerken van onder andere hout en keramiek. Zeker de moeite waard dus om een shinkansen later te pakken naar jouw volgende bestemming!

Tags

Michelle Gijsberts

Hi! Samen met mijn vriend Joost ontdek ik graag de wereld. Vaak plannen we korte reisjes door het jaar heen, maar ook grotere wereldreizen staan hier vaak op de planning!