14 dingen die je gegeten moet hebben in Japan

Japan 25 aug. 2021

Een van de vele aspecten waar Japan bekend om staat zijn de geweldige en unieke gerechten die ze daar serveren. Tijdens mijn reis naar Japan kwam ik er dan ook al snel achter dat het eten hier een erg grote rol speelt. In deze lijst geef ik je 14 gerechten die je echt eens moet proberen, mocht je op vakantie gaan naar Japan. Je zal er zeker geen spijt van krijgen!


1. Ramen

Een overduidelijk gerecht op deze lijst is ramen. Natuurlijk heb je in Nederland al verschillende restaurants waar je dit kan eten, maar het is nergens echt zo goed als in Japan. Deze rijke, gevulde soep zorgt ervoor dat jij nog een hele middag of avond door kan gaan. Ben je in Tokyo dan raad ik je ook echt aan om naar Nakiryu te gaan. Dit is een restaurant (met Michelin ster!) waar jij voordelig kan genieten van heerlijke ramen. Wij aten hier de tantanmenramen en iedere hap was weer een nieuwe smaaksensatie. We waren net iets meer dan 10 euro per persoon kwijt voor de ramen, plus een extra ei en vlees en iets te drinken. Zorg er voor dat wanneer je bij dit restaurant wilt gaan eten, je wel echt al om 17:30 in de rij gaat staan (het opent om 18:00). In het restaurant zelf zijn er slechts 10 plekken  en je kan van tevoren niet reserveren. Ben je veel later, dan heb je kans dat je meer dan 2 uur in de rij staat.

Voor ramen heb je zo veel verschillende soorten ramen dat er altijd wel iets tussen zit wat je lekker vindt. Denk aan de verschillende soorten bouillon, tare (de zoute smaakmaker van de bouillon) en toppings.

2. Takoyaki

Terwijl wij door Akihabara liepen zagen we verschillende plekjes waar je dit kan halen: kleine balletjes geserveerd met een sausje, katsuobushi (ook wel bekend als bonitovlokken) en soms ook nog met kaas. Takoyaki komt oorspronkelijk uit Osaka en kan je zien als als hartige poffertjes gevuld met octopus. Klinkt misschien niet zo lekker als je niet van octopus houdt, dat dacht ik ook. Maar in combinatie met het deeg, alles wat er verder in zit en de saus erover heen is dit toch echt iets wat je niet mag missen tijdens je reis in Japan.

3. Sukiyaki

Bij Sukiyaki staat er een grote ijzeren pan met een warmte element op tafel waarin je zelf je vlees en groente klaarmaakt. In deze pan komt een mengsel van sojasaus, mirin en suiker waarin je het eten klaar maakt. Mocht je naar Kyoto gaan, dan raad ik het je zeker aan om bij Hokuto te gaan eten. Het vlees zag er zo enorm goed uit, de atmosfeer geweldig en het personeel was vriendelijk, behulpzaam en kon goed Engels om je zo te helpen bij al je Sukiyaki-related vragen.

4. Okonomiyaki

Je hebt al meerdere -yaki’s (yaki staat voor gegrild) voorbij zien komen. Okonomi staat voor “alles wat je maar wilt”, wat het hart is van dit gerecht. Deze hartige pannenkoek kan je vaak krijgen met alles wat je maar wilt. Er zijn twee verschillende types okonomiyaki: Osaka-style en Hiroshima-style. Beiden bevatten kool, bloem, ei, vlees of vis en hebben een speciale okonomiyaki-saus met dezelfde katsuobushi als bij takoyaki. De manier van bereiden is echter heel anders.

Haal je okonomiyaki in Osaka, dan worden alle ingrediënten in één mix samen bereid en op de warme plaat bereid. In Hiroshima is het meer een gelaagde pannenkoek. Hier wordt het deeg los bereid, komen er ook noedels bij (udon of soba) en bakken ze ook nog een ei die erop komt. Al deze dingen worden samen met de kool en de andere toppings op elkaar gestapeld. Mocht jij naar Hiroshima gaan, bezoek dan ook zeker Okonomimura in Hiroshima. Bij de meeste plekken krijg je er een klein spateltje bij waarmee je de okonomiyaki zelf kan verdelen. Deze hartige pannenkoeken zijn namelijk erg groot en vullend, zeker de Hiroshima variant. Bij deze okonomiyaki krijg je er een klein spateltje bij zodat je de pannenkoek zelf op kan delen en er samen met iemand anders van kan genieten.

5. Shabu Shabu

Shabu shabu staat ook wel bekend als hot pot. Het is een pan met warme bouillon (dashi, gemaakt met kombu). Hierbij kan je vaak zelf kiezen wat je er in klaar wilt maken. Vaak zijn dit verschillende dungesneden stukken bief, maar het kan natuurlijk ook met andere variaties als varken of krab. Naast de vlees of vis zitten er ook vaak groenten en tofu bij, zoals kool, ui, shiitake en wortel. De plekken waar ik ben geweest hadden ook noedels die in een korte tijd in de shabu-shabu gekookt konden worden. Aangezien het vlees zo dun is gesneden is het vaak al naar een paar seconden gaar. Een leuke manier om lekker rustig met je eten bezig te zijn.

6. Tonijnsushi op de markt

Ik wilde sushi eigenlijk niet in deze lijst zetten, omdat dat waarschijnlijk toch wel op je lijstje staat. Toch verdient deze specifieke sushi een speciaal plekje in de lijst. Op de vismarkt in Tokyo (de Tsukiji Market) staat een kraam waar de tonijn voor je neus wordt gefileerd. De vis is zo vers en de rijst is perfect, dat je waarschijnlijk de sushi thuis niet meer zo lekker zal vinden. De man geeft daar ook een goede demonstratie bij en ook al kan je geen Japans, is het erg interessant om te zien hoe dit proces in zijn werk gaat.

7. Japanse curry

Japanse curry: je kan er bijna niet omheen. Overal door Japan zitten verschillende ketens zoals CoCo Ichibanya en Joto Curry, naast de restaurants die zich vooral focussen op deze curry. In Japan is dit het meest populaire gerecht wat wordt gegeten, nog meer dan sushi en ramen. Japanse curry echt enorm lekker en vaak ook nog eens spotgoedkoop. Bij deze curry kan je zelf kiezen wat voor toppings je erbij wilt hebben. Vlees, vis of vega: alles is mogelijk. Hoewel het er misschien niet het smakelijkste of spannend uit ziet, is het toch ook zeker de moeite waard.

8. Butaman

Oké, dit is niet helemaal Japans, maar hoort ook zeker in het rijtje thuis. De keten 551 Horai heeft enorm lekke gestoomde broodjes gevuld met varkensvlees. 551 Horai zit alleen in de Kansai-regio, dus ben je in die regio te vinden wanneer jij gaat reizen, stop dan zeker voor deze gestoomde broodjes. De reden dat het enkel in de Kansai-regio zit is omdat het iedere dag meerdere malen per dag vers naar de winkels wordt gestuurd. Bij deze broodjes zit een Japanse mosterd bij, die wel even prikt in je neus, maar waar je gek genoeg toch steeds nog een beetje van wilt hebben.

9. Gyoza

Je hebt enorm veel verschillende soorten gyoza: gestoomd, gebakken en gefrituurd. Gyoza zijn kleine dumplings die vaak zijn gevuld met varkensvlees en groenten als kool, bosui, genber en knoflook en komt met een sausje van sojasaus, rijstazijn en chili olie. Aangezien het zo'n populair gerecht is in Japan, zijn er vaak veel verschillende keuzes als het gaat om de vulling en bereiding van deze gyoza, waardoor er ook altijd iets voor jou bij zit.

Naast al deze hartige gerechten zijn er ook veel lekkere zoete dingen waar je aan kunt denken.

10. Taiyaki

Misschien heb je ze wel eens eerder gezien: schattige vissenpannenkoekjes. Het is een zoete pannenkoek gevuld met een lekkere vulling (meestal azuki bonen, custard of zoete aardappel). Je kan ze vaak erg goedkoop halen bij een kraampje of winkeltje waar ze niets anders maken dan taiyaki. Zo is 200 yen ongeveer €1,50 op het moment van schrijven. In verschillende gebieden heb je ook verschillende vormpjes, zo heb je bijvoorbeeld aapjes in plaats van visjes in Nikko.

11. Daifuku

Daifuku is een heerlijke, zoete snack die in veel verschillende smake te proberen zijn. Denk bijvoorbeeld aan aardbei, zoals hier op de foto, chocolade en matcha. De buitenkant is van mochi met vaak zoete rode bonenpasta (anko) aan de binnenkant. Een lekkere snack voor tussendoor!

12. Japanse fluffy pannenkoeken

De pannenkoeken in Japan zijn veel dikker dan die platte pannenkoeken die we hier in Nederland serveren. De truc is dat ze het eiwit scheiden en een soort van merengue van maken die ze bij de rest van het beslag mixen. Hierdoor krijg het de heerlijke luchtige textuur. De mogelijkheden die je bij deze pannenkoeken zijn eindeloos. Probeer daarom zeker ook wat verschillende cafés waar ze deze pannenkoeken aanbieden, ze zijn er genoeg!

13. (Harajuku) crepes

In Japan heb je vaak bij ieder restaurant een etalages vol staan met shokuhin sampuru, dit zijn voorbeelden van het eten gemaakt van plastic, wax of resin. Handig, zeker als je niet zeker weet hoe het eten eruit ziet bij het restaurant waar je naar binnen gaat. Voor de Harajuku crepes worden deze voorbeelden vaak gebruikt en het geeft je een goed beeld welke combinaties je allemaal op je crepe kan krijgen. De crepes zijn vernoemd naar de wijk Harajuku, die bekend staat om zijn "schattigheid". Die schattigheid is goed terug te zien in wat je uiteindelijk in je handen krijgt.


14. Nikko pudding

Tijdens onze reis in Nikko stonden we een tijd in de rij voor deze speciale pudding. Alle ingredienten die in deze pudding zijn locally-sourced. Zo komt de melk van de Zweeds roodbont die grazen bij de Kirifuri hooglanden en komen de eieren uit Nikko zelf. De pudding heeft een hele speciale smaak door de rijke smaak van de melk en smelt in je mond. Een ideale combinatie met de hoge toef softijs die ze er bovenop doen. Naast deze variant, verkopen ze de pudding ook met andere toppings, zoals een aardbeienjam.  

Mis je in dit lijstje nog gerechten die jij hebt gegeten, die andere mensen ook zeker moeten proberen? Laat het dan weten in de reacties hieronder!

Tags

Michelle Gijsberts

Hi! Samen met mijn vriend Joost ontdek ik graag de wereld. Vaak plannen we korte reisjes door het jaar heen, maar ook grotere wereldreizen staan hier vaak op de planning!